Piwnica to miejsce magiczne. To tutaj tworzymy nasze wina. Kiedy winogrona trafią tutaj z winnicy są rozgniatane, wyciskane i trafiają do kadzi fermentacyjnych. Wtedy do pracy biorą się drożdże, które przerabiają zawarty w gronach cukier na alkohol. Fermentacja trwa od kilku dni do kilku tygodni. Następnie wino oddzielane jest od osadów i przelewane do beczek. Tu w ciszy i spokoju piwnicy przez okres kilku miesięcy wino dojrzewa. W tym czasie klaruje się i nabiera smaku.
Przynajmniej raz w tygodniu pracujemy z winem. Sprawdzamy poszczególne zbiorniki z naszymi trunkami, zarówno wzrokowo jak i organoleptycznie. Badamy je również laboratoryjnie. To daje nam wiedzę co mamy dalej do zrobienia. Wszystkie wina są degustowane, ściągane są pokrywy w zbiornikach które są myte i dezynfekowane. Sprawdzamy powierzchnię lustra wina. W beczkach dębowych uzupełniamy ubytek wina.
Higiena w piwnicy jest niezwykle ważna. Nie można dopuścić do rozwoju bakterii. Zarówno w pompach, jak i wężach czy pojemnikach z których korzysta się w ciągu dnia, nie może pozostać sok czy wino. Dlatego cały sprzęt jest dokładnie myty na koniec każdego dnia.
Produkcja wina jest skomplikowana, na winiarzu spoczywa ogromna odpowiedzialność za jakość tego czym później delektują się inni.